Ga naar de inhoud

Dossier: Bewindvoering

 

Evaluatie van de wet van 17 maart 2013

Alles lijkt begonnen te zijn in 2013 met de wet: Wet van 17/03/2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid waar professor Tim Wuyts mede de architect van was.

Deze wet regelde dus wie een bewindvoerder over de goederen kreeg, een bewindvoerder over zijn persoon of beide. Dit had de werklast van de vrederechters moeten verminderen.

Artikel 224 van de wet van 17 maart 2013 bepaalt dat de toepassing van deze wet zal worden geëvalueerd door de minister van Justitie tijdens het negende jaar na de datum van zijn inwerkingtreding (= 2023).

De architect werd gevraagd om een evaluatie van zijn eigen wet: https://justitie.belgium.be/nl/nieuws/andere_berichten/lees_het_eindrapport_over_de_wet_op_meerderjarige_

Wie in weerwil van waarschuwingen van parlementsleden, de Orde van Vlaamse Balies (al in mei 2023), en de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) op geen enkele evaluatie wachtte, was minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. In 2023 stoomde hij twee ‘sneltreinwetten’ tot hervorming van de bewindvoering door het parlement. Opvolger Paul Van Tigchelt zette nog een eindspurt in met het uitvoeringsbesluit van 18 mei 2024 waarop we al sinds 2013 wachtten. De minister knalde dat al meteen in werking per 1 juli jongstleden.

  • Wet van 08/11/2023 betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon
  • Koninklijk Besluit van 18/05/2024 ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de inkomsten die in aanmerking kunnen worden genomen voor de berekening van de vergoeding van de bewindvoerders alsook van de kosten die als uitzonderlijk en de ambtsverrichtingen die als buitengewoon kunnen worden beschouwd

Op 11 april vindt een nieuwe werkgroep Rechtsbekwaamheid plaats omdat er veel zaken heel nadelig zijn voor personen met een handicap. 

De NHRPH vraagt:

  • De NHRPH eist dat het recht om politieke rechten uit te oefenen wordt verwijderd uit de lijst van handelingen die de onder bewind geplaatste persoon niet in staat is te verrichten.
  • De NHRPH vraagt een forfait als vergoeding voor de bewindvoerder. Nu zijn er nog vele kosten die niet onder de vergoeding vallen. Slechts 1 consult per jaar met de kwetsbare persoon valt onder de vergoeding. De rest is allemaal aan 25 euro per uur. Het eerste jaar komt er nog 125 euro administratiekosten bij. De vergoeding is 1000 euro per jaar.
  • Er moet een limiet komen op het aantal personen die een bewindvoerder in bewindvoering mag hebben.
  • Bewindvoerders die misbruik maken, moeten een strafblad krijgen. Nu kunnen ze geschorst maar ook weer ingeschreven worden.
  • Het Centraal register van bescherming van de personen (CRBP) moet herzien worden.
  • Personen die dement worden bijvoorbeeld en onder bewindvoering vallen, worden aangespoord hun patrimonium te verkopen en naar een verzorgingstehuis te gaan. Patrimonium verkopen kan 5% opbrengen voor de bewindvoerder op de meerwaarde. Hij hoeft maar iemand te vinden die laag schat, daarna duur verkopen en op dat verschil kan hij 5% pakken. Maar verhuren kan ook…
  • Er is veel te weinig geweten dat naast bewindvoering er ook zoiets bestaat als zorgvolmacht. Hier heeft de persoon met een handicap veel meer autonomie en inspraak in.
  • Artsen en vrederechters moeten worden opgeleid om personen met een handicap te horen.