Ga naar de inhoud

Onthaal

Even voorstellen

De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH), opgericht in 1967, is belast met het onderzoeken van alle materies op federaal niveau die een invloed hebben op het leven van personen met een handicap. Geregeld brengt de NHRPH adviezen uit op het vlak van de tegemoetkomingen aan personen met een handicap, tewerkstelling, de toegankelijkheid van openbare gebouwen, mobiliteit,...

Maak kennis met de NHRPH

 

17/03/2023 - Week van de Brailleliga 2023: Samen naar meer zelfstandigheid

Maandag 20 maart begint de Week van de Brailleliga, de jaarlijkse sensibiliseringscampagne van de Brailleliga. Het thema? Mobiliteit van blinde en slechtziende personen, pijler van hun zelfstandigheid. Vandaag gaat 8 op de 10 personen met een visuele handicap, dagelijks, of bijna dagelijks op de openbare weg. In 2013, toen de Brailleliga de vorige grootschalige enquête hield, was dat 7 op 10.

Meer weten over de Week van de Brailleliga

 

10/03/2023 - Nieuwe positienota's over de-institutionalisering en tewerkstelling

De NHRPH heeft 2 positienota's bijgewerkt:

De nieuwe nota over de-institutionalisering van personen met een handicap kwam tot stand na de nieuwe richtlijnen van de VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap. De NHRPH heeft daarover een standpunt ingenomen met betrekking tot de leefsituatie van personen met een handicap in België.

Lees de positienota over de-institutionalisering van personen met een handicap

In de nieuwe nota over tewerkstelling van personen met een handicap wordt verder ingegaan op permanente en toegankelijke opleidingen voor personen met een handicap en op redelijke aanpassingen. Er wordt ook de nadruk gelegd op het belang van positieve acties, de rol van de diensten voor arbeidsvoorziening, de rol van de vakbonden en het sociaal en economisch belang van de maatwerkbedrijven.

Lees de positienota over tewerkstelling van personen met een handicap

⇒ In de pers:

 

08/03/2023 - Memorandum NHRPH 2024: Oproep tot bijdragen

Met het oog op de volgende parlementsverkiezingen in 2024, bereidt de NHRPH een memorandum voor dat zal worden voorgelegd aan de verschillende partijen waarvan de leden zich kandidaat stellen.

Voor het opstellen van deze nota doet de NHRPH een beroep op u! De NHRPH vraagt u de thema's en vraagstukken die u bezighouden te delen.

Lees hoe u kan bijdragen