Ga naar de inhoud

Advies 2013/21

Gebruik van vaste open trappen in en rond treinstations

Advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) over het gebruik van vaste open trappen in en rond treinstations, uitgebracht op de plenaire vergadering van 16/12/2013

 

Aanvrager

Advies op vraag van Infrabel tijdens de werkgroepvergadering van 05/12/2013

 

Onderwerp

In de huidige versie van Revalor zijn er een reeks voorschriften voor vaste trappen voorzien. Ook voor de optreden (hoogteverschil tussen twee opeenvolgende treden) zijn normen vastgelegd, maar er is onduidelijkheid over of de optreden ook open mogen zijn.

 

Analyse

Open trappen hebben een aantal praktische en esthetische voordelen: doorlaten van licht en lucht, goedkoper, minder zwaar, enz.

Vooral voor slechtziende en blinde personen houdt een open trap ook risico’s in. De trap wordt immers minder waarneembaar, zowel visueel als met een stok. De stok kan ook blijven steken of zelfs door de trap glijden, wat het risico op een val vergroot. Ook mensen die slecht ter been zijn en/of een wandelstok of krukken gebruiken lopen een risico.

 

Advies

Rekening houdend met de risico’s voor blinde en slechtziende personen en gebruikers van wandelstok of krukken brengt de NHRPH een negatief advies uit betreffende de installatie van open trappen. Om dezelfde reden beschouwt de NHRPH treden uit doorschijnend of doorzichtig materiaal evenmin als aanvaardbaar.

Deze extra voorwaarde voor vaste trappen moet worden toegevoegd aan de nieuwe Revalor.

De NHRPH vraagt uitdrukkelijk dat de technische structuren inzake toegankelijkheid (CAWaB, Enter) worden geraadpleegd voor een technische analyse.

 

Bezorgd

  • Voor opvolging aan Infrabel en NMBS Holding;
  • Ter info aan de heer Philippe Courard, Staatssecretaris voor personen met een handicap;
  • Ter info aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding;
  • Ter info aan het interfederaal coördinatiemechanisme.
 .
Adviezen
 .