Ga naar de inhoud

Advies 2013/03

Dunne noppentegels voor personen met een visuele handicap in treinstations

Advies van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) over dunne noppentegels voor personen met een visuele handicap in treinstations, uitgebracht op de plenaire vergadering van 18/02/2013

 

Aanvrager

Advies op vraag van NMBS-Holding

 

Onderwerp

In bepaalde situaties kunnen de in Revalor voorziene podotactiele informatietegels voor personen met een visuele handicap in treinstations niet worden gebruikt wegens contextuele beperkingen. De ondergrond bevat dan bijvoorbeeld leidingen aan de oppervlakte waardoor de klassieke tegel te dik blijkt voor een effen oppervlak. Nu is er een dunnere tegel op de markt die als alternatief kan dienst doen.

 

Analyse

De nieuwe tegel is duidelijk te onderscheiden van de omliggende bevloering. De informatietegel heeft als basis een volkeramische tegel met een dikte van 10 milimeter. Bovenop de keramische tegel is een toplaag uit volrubber gekleefd met een gestructureerd oppervlak. Deze rubberlaag creëert antislip en een goede waarneembaarheid met de voet.

De tegels zijn al in gebruik in Liège-Guillemins, Kortenberg en Zaventem. De tegels zijn minder vlak dan de traditionele en hebben een profiel met kleine noppen om het verschil in veerkracht en dikte te compenseren. Ze worden enkel binnen gebruikt, want buiten zou de slijtage te groot zijn.

 

Advies

Rekening houdend met de positieve adviezen van Licht en Liefde en Gamah brengt ook de NHRPH een positief principieel advies uit m.b.t. de dunnere tegel. Die mag dus worden gebruikt wanneer de situatie het vereist, op voorwaarde dat hij binnen wordt geïnstalleerd. Het is wel belangrijk dat de tegel correct wordt geplaatst.

De nieuwe tegel en zijn gebruiksvoorwaarden mogen worden toegevoegd aan Revalor.

Aangezien de NHRPH een adviesorgaan is, zijn de opmerkingen van algemene aard. Voor de concrete technische details verwijst de NHRPH door.

 

Bezorgd

  • Voor opvolging aan NMBS Holding;
  • Ter info aan de heer Philippe Courard, Staatssecretaris voor personen met een handicap;
  • Ter info aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding;
  • Ter info aan het interfederaal coördinatiemechanisme.
 .
Adviezen
 .