aller au contenu
Désolé cette page n'existe pas en français

Dossier: Bewindvoering

 

Evaluatie van de wet van 17 maart 2013

De basis voor bewindvoering over kwetsbare personen is de wet van 17/03/2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid. Deze wet regelde wie een bewindvoerder over de goederen of zijn persoon kreeg, of beide. Het doel van de wet was de werklast van de vrederechters te verminderen.

Artikel 224 van de wet van 17/03/2013 bepaalde dat de toepassing van de wet door de Minister van Justitie moest worden geëvalueerd tijdens het negende jaar na de inwerkingtreding van de wet (deadline: 01/07/2024). Daarom besteedde de FOD Justitie een studie uit aan een consortium van universiteiten (UHasselt, UCLouvain en UAntwerpen): lees het eindrapport over de wet op meerderjarige beschermde personen (22/01/2025).

Wie in weerwil van waarschuwingen van parlementsleden, de Orde van Vlaamse Balies (al in mei 2023), en de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) op geen enkele evaluatie wachtte, was minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. In 2023 stoomde hij twee ‘sneltreinwetten’ tot hervorming van de bewindvoering door het parlement. Opvolger Paul Van Tigchelt zette nog een eindspurt in met het uitvoeringsbesluit van 18 mei 2024 waarop we al sinds 2013 wachtten. De minister knalde dat al meteen in werking per 1 juli jongstleden.

De NHRPH vraagt:

  • De NHRPH eist dat het recht om politieke rechten uit te oefenen wordt verwijderd uit de lijst van handelingen die de onder bewind geplaatste persoon niet in staat is te verrichten.
  • De NHRPH vraagt een forfait als vergoeding voor de bewindvoerder. Nu zijn er nog vele kosten die niet onder de vergoeding vallen. Slechts 1 consult per jaar met de kwetsbare persoon valt onder de vergoeding. De rest is allemaal aan 25 euro per uur. Het eerste jaar komt er nog 125 euro administratiekosten bij. De vergoeding is 1000 euro per jaar.
  • Er moet een limiet komen op het aantal personen die een bewindvoerder in bewindvoering mag hebben.
  • Bewindvoerders die misbruik maken, moeten een strafblad krijgen. Nu kunnen ze geschorst maar ook weer ingeschreven worden.
  • Het Centraal register van bescherming van de personen (CRBP) moet herzien worden.
  • Personen die dement worden en onder bewindvoering vallen, worden aangespoord hun patrimonium te verkopen en naar een verzorgingstehuis te gaan. De verkoop van patrimonium kan bij een lage schatting voor de bewindvoerder 5% opbrengen op de meerwaarde.
  • Er moet meer de nadruk gelegd worden op de optie van "zorgvolmacht". Hierbij hebben personen met een handicap veel meer autonomie en inspraak.
  • Artsen en vrederechters moeten worden opgeleid om personen met een handicap te horen.
 

Adviezen van de NHRPH met betrekking tot bewindvoering