Ga naar de inhoud

30/08/2024 - Paralympische Spelen Parijs: Meer middelen om alle personen met een handicap toegang te geven tot sport! 

 

De NHRPH heeft gesupporterd voor de Belgische atleten in de rugby- en badmintonproeven op 29 augustus (zie ook nieuws van 28 augustus).

Gisèle Marlière, voorzitster: “Sterke prestaties en dito emoties! De ene krachttoer na de andere! De steun van de supporters is hartverwarmend!”

Sophie Willekens, ondervoorzitster: “Wat een dag! De atleten hebben het beste van zichzelf gegeven en barrières doorbroken. Natuurlijk is niet heel Parijs op dezelfde manier toegankelijk. De metro, met al zijn trappen, is niet het beste vervoermiddel voor mensen die slecht ter been zijn. Maar de hostesses en stewards ter plaatse doen hun best om oplossingen te vinden.”

Maarten Ruymen, ondervoorzitter: “De belangstelling en bewondering voor deze topatleten is enorm gegroeid. De hele wereld komt samen in stadions en bewondert deze topatleten, en terecht! Het is hoog tijd dat we meer investeren in België, zodat iedereen zijn sport kan beoefenen. Vandaag bracht ook aan het licht dat organisatoren zich niet altijd bewust zijn van de behoeften van personen met een handicap. Het is van vitaal belang om organisaties van personen met een handicap bij de organisatie van deze evenementen te betrekken. Deelname is een recht, geen voorrecht!”

In het Belgium House benadrukte de NHRPH het belang van inclusie door sport voor alle personen met een handicap, ongeacht de discipline die ze hebben gekozen en het niveau waarop ze oefenen.

De NHRPH wees er ook op dat de huidige situatie van inclusieve sport in België helemaal niet voldoet en dat het vaak iedereen die dat wil verhindert om deel te nemen aan de sport van zijn keuze: slechts 3% van de clubs in de Franse Gemeenschap en 14% in Vlaanderen zijn inclusief!

De NHRPH herinnerde eraan dat er dringend voldoende financiële middelen en ondersteuning moeten komen voor inclusieve sport (FéMA, Handisport en G-sport Vlaanderen). Onze omgeving toegankelijk maken is de garantie voor een plek voor iedereen in de samenleving.

Lees de volledige tekst van de toespraak van de NHRPH