Paralympische Spelen Parijs: de NHRPH zal er zijn!
Steun voor de Belgische sportdelegatie en een oproep voor de herfinanciering van inclusieve sport in België
De Paralympische Spelen zijn een uitzonderlijk evenement die de inspanningen en het voorbereidend werk van de atleten bekroont. Wij willen ook de sportbegeleiders bedanken voor hun inzet en vertrouwen. De prestaties zullen zeker opnieuw uitzonderlijk zijn!
De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) heeft een andere uitdaging voor de middellange termijn die niet minder belangrijk is: meer personen met een handicap dagelijks aan het sporten krijgen.
Met of zonder handicap, het belangrijkste is dat iedereen zich goed voelt als hij of zij aan een sportactiviteit deelneemt, wat het ook is, want sport is een moment om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.
Daarom moet de infrastructuur toegankelijk gemaakt worden, moet de sportieve omkadering competenter, efficiënter en inclusiever worden, moet het gemakkelijker worden gemaakt voor personen met een handicap om zich te verplaatsen en moeten zij die er nood aan hebben ook begeleid kunnen worden.
Momenteel staan slechts 200 van de 7000 sportclubs in de Franse Gemeenschap open voor personen met een handicap (dit zijn de handisportclubs), d.w.z. minder dan 3%. In het Vlaamse Gewest heeft 14% van de sportclubs (G-sport Vlaanderen) een specifiek aanbod voor sporters met een fysieke of intellectuele handicap. Dit is volstrekt onvoldoende!
Voor de NHRPH moet de situatie dringend worden verbeterd:
- We hebben meer toegankelijke sportfaciliteiten en passende professionele ondersteuning nodig.
- Aangepast sporten moet veel meer gesubsidieerd worden dan nu het geval is. Concreet is een verhoging van de middelen voor de Fédération Multisports Adaptés (FéMA) en de Ligue Handisport Francophone bij de Fédération Wallonie-Bruxelles en voor G-sport Vlaanderen bij het Vlaamse Gewest een absolute noodzaak.
- Door in 2009 het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap te ratificeren en in 2021 zijn Grondwet aan te passen, heeft België zich er toe verbonden om dagelijks aan een inclusieve samenleving te werken. 15 jaar na de ratificatie blijft segregatie ook nog in de sport bestaan (zie het alternatief verslag 2024 van het BDF). Dit is onaanvaardbaar!
- Het is ook belangrijk om organisaties van personen met een handicap en expertisecentra in toegankelijkheid te betrekken, want zij zijn bekend met de uitdagingen. Deze betrokkenheid is een garantie voor succes en toegankelijkheid voor iedereen op de lange termijn.