Ga naar de inhoud

News 22-10-2018 Nieuwe NMBS-tool: “Ik durf de trein te nemen!”

De NMBS heeft een tool gecreëerd om mensen met begrips- en oriëntatieproblemen, zoals personen met een verstandelijke handicap, te helpen om de trein te nemen.

De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) vindt dit een zeer goed initiatief, want personen met een verstandelijke handicap worden wel eens vergeten in het kader van toegankelijkheid voor personen met een handicap. De NHRPH heeft dan ook meegewerkt aan dit project.

Om tegemoet te komen aan de leerbehoeften en de behoefte aan autonomie van mensen met begrips- en oriëntatieproblemen, zoals mensen met een verstandelijke handicap, heeft de NMBS de tool ‘Ik durf de trein te nemen’ online geplaatst. De tool werd uitgewerkt in samenwerking met Inclusion, Inclusie Vlaanderen en personen uit de doelgroep. De NMBS liet zich tijdens de uitwerking adviseren door Unia en de NHRPH (zie ook advies 2017/19).

De tool bestaat uit drie modules die downloadbaar zijn via de NMBS-website:

  • De handleiding van de leergids.
  • De leergids zelf, “Ik durf de trein te nemen”
  • Een database van foto’s en pictogrammen.

De leergids kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke reiziger en aan de treinreis die hij of zij wil maken. De gids geeft in een eenvoudige taal de informatie die de klant nodig heeft om zijn reis voor te bereiden, een ticket te kopen (via verschillende kanalen) en assistentie te krijgen voor en tijdens zijn reis. De gids is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

De NHRPH bedankt de NMBS voor dit initiatief waar vele mensen baat bij kunnen hebben, niet alleen de personen met een verstandelijke handicap, maar ook ouderen, kinderen, mensen zonder treinreiservaring enz. De NHRPH hoopt dat er nog initiatieven zullen volgen die de toegankelijkheid van personen met een handicap en anderen verbeteren, want voor de NHRPH blijft het einddoel uiteraard een toegankelijk spoorverkeer voor iedereen.

Zie ook:

  • Advies 2018/13 over de Europese verordening over de rechten van treinreizigers
  • Advies 2018/05 over de aankondiging van de uitstapzijde
  • Advies 2018/01 over signaletica bij de NMBS
  • Advies 2017/11 over de verkorte reservatietermijn voor assistentie van minimum 3 uur
  • Advies 2017/09 over Revalor