Ga naar de inhoud

20/03/2020 - COVID-19: NMBS verleent geen assistentie meer aan personen met een handicap

Op vrijdag 20/03/2020 ontving de Nationale hoge raad voor Personen met een handicap (NHRPH) deze boodschap van de NMBS:

In het kader van de gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID 19 en de maatregelen die werden uitgevaardigd door de overheid om deze crisis te beheersen, delen wij u mee dat wij helaas niet meer in staat zullen zijn om de assistentie in de treinen en stations aan personen met een handicap of beperkte mobiliteit te verzekeren vanaf zaterdag 21/03/2020. Dit geldt ook voor de reizen vanuit het buitenland. Het verlenen van de assistentie laat ons personeel immers niet toe de door overheid gevraagde veiligheidsafstand te houden. Wij rekenen op uw begrip voor deze situatie en verzekeren u dat wij onze normale dienstverlening zo snel mogelijk hervatten van zodra de situatie dit toelaat.

Hoewel de NHRPH de huidige gezondheidscrisis heel ernstig neemt, betreurt de NHRPH dat de personen met een handicap weer eens het slachtoffer worden van de aangekondigde maatregelen.

De NHRPH vraagt de NMBS:

  • Om deze informatie goed te verspreiden. Op de reservatiepagina voor assistentie op de NMBS-website moet deze informatie heel duidelijk worden meegedeeld.
  • Om te onderzoeken of er geen oplossing mogelijk is voor hoogdringende assistentievragen.
  • Om goed te blijven communiceren gedurende de hele crisis: op de website, in de stations, op de treinen enz. Deze communicatie moet voor iedereen toegankelijk zijn, handicap of niet.

De NHRPH herinnert er ook aan dat assistentie niet nodig zou zijn als het treinverkeer in Belgiƫ volledig toegankelijk zou zijn.