Ga naar de inhoud

18/09/2020 - COVID-19 en het sneeuwbaleffect:
Laat personen met een handicap geen tweede keer slachtoffer worden

Tijdens de eerste lockdown hebben we allemaal de zware gevolgen van de crisis op ons leven en onze vrijheid gevoeld. Velen, zowel patiƫnten als verzorgers, hebben er helaas met hun leven voor betaald. Ook veel ouderen en personen met een handicap werden sociaal en psychologisch zwaar getroffen: extreem en langdurig isolement, psychisch leed, gebrek aan zorg, enz. Laten we ook de jongeren met een handicap niet vergeten die hun sociale leven - voor sommigen in normale tijden al een uitdaging - op pauze moesten zetten.

Gezien de voortdurende toename van de besmettingen vraagt de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) aan iedereen om de huidige maatregelen tegen het coronavirus te blijven respecteren: iedereen moet zich bewust zijn van het sneeuwbaleffect van zijn of haar persoonlijke gedrag op de verspreiding van het virus.

De NHRPH vraagt ook dat, als de lockdownmaatregelen opnieuw zouden worden versterkt, personen met een handicap op alle gebieden van het leven op dezelfde manier worden behandeld als andere burgers. De NHRPH dringt aan op nieuwe begeleidende maatregelen in geval van een nieuwe lockdown, vooral in de sectoren van de zorg (intensieve zorg en gewone zorg) en de bijstand, en ook in het onderwijs en het vervoer.

In "normale" tijden worden personen met een handicap al vaak hun rechten en vrijheden ontzegd. In tijden van crisis is hun leefsituatie nog slechter. De NHRPH vraagt iedereen om het sneeuwbaleffect niet te vergeten tijdens het weekend...