Ga naar de inhoud

09/01/2020 - Standpunt NHRPH: M7-treinen NMBS / steeds minder geldautomaten

 

NMBS veroordeelt personen met een handicap tot 30 jaar afhankelijkheid

De NMBS bestelt nieuwe wagens van het model M7. Die zijn onvoldoende toegankelijk.

Vier jaar geleden, toen de eerste bestelling werd geplaatst, wees de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) er al op dat de instaphoogte van dit model niet overeenkwam met een van de 3 (!) standaardperronhoogtes van de NMBS. De M7 is een compromis en zit ergens halverwege tussen de 2 standaarden die zullen overblijven, 55 cm en 76 cm. Anders gezegd, de instaphoogte is steeds te hoog of te laag voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een beperkte mobiliteit!

In 2019 stuurde de NHRPH een formeel advies naar het NMBS-bestuur en Minister Belot. De NHRPH wacht op een antwoord.

Lees verder

 

Steeds minder geldautomaten

In de pers wordt er recent meer en meer geschreven over het geleidelijk verdwijnen van geldautomaten en de gevolgen voor de gebruikers. De NHRPH eist dat alle bankdiensten voldoende toegankelijk zijn voor personen met een handicap en dat er gratis redelijke voorzieningen aanwezig zijn (wat in de verordening inzake non-discriminatie staat).

In 2015 heeft de NHRPH een positienota opgesteld die als toetssteen dient voor al zijn stellingnames en adviezen over alle vormen van toegankelijkheid, inclusief de toegankelijkheid van bankdiensten.

Bekijk hier de positienota: